Dřevo na uzení
Nejjemnější dřevo pro uzení. Masu dodá decentní kouřovou příchuť. Skvěle se hodí pro uzení drůbeže a vepřového masa. Dodává velmi jemný a sladký chuťový profil. Pokud si chcete pochutnat na skvělém uzeném lososu, nebo dalších rybách, není lepší volba.
Rada- Používejte dřevo bez kůry. Je důležité, abyste dřevo předtím, než ho dáte do udírny, zbavili kůry, např. Mezi nejoblíbenější dřeva na uzení masa patří listnáče jako buk, dub, olše a ovocné dřeviny, zejména švestka, jabloň, hrušeň. Jehličnaté stromy se na samotné uzení nedoporučují, protože obsahují pryskyřici, která pokud je dřevo v krbu, tak dodává hoření příjemný zvukový doprovo ale při uzení dodává masu terpentýnovou příchuť a pach. Dokonce se někdy používá k uzení zásyp vlhkými pilinami z tvrdého dřeva, hlavně u uzení studeným kouřem.
Výběr správného dřeva je opravdu zásadní pro celkovou kvalitu uzeného masa, často více, nežli to, jak je zkonstruována udírna, ve které maso upravujeme. Prodám prvotřídní třešeň na uzení. Třešeň patří mezi nejoblíbenějšími dřevo na uzení pro své charakteristické aroma. Letošní kácení – tedy k uskladnění a vysušení. Naštípané na délky – cm.
Dobrý den, někdo tady psal, že na uzení používá dřevo z olše. Je k uzení vhodné i dřevo z lípy? Dřevo bylo zpracováno pro účel. Lípa při hoření pěkně zapáchá.
Proč složitě udit pokus omyl. Jdu ke známému řezníkovi a tam si dobré uzené koupím. Protože udí se nejlépe na ovocném dřevě, a také protože se nám tu a tam do ruky nějaké to třešňové, jablečné nebo dokonce švestkové polínko dostane, nabízíme vám ovocné dřevo na uzení.
A upozorňujeme, že pro nejlepší výsledky vám nabízíme nově dřevo odkorněné! Hrubá štěpka na uzení se zase hodí dobře pro udírny na dřevo , kdy ji navlhčenou sypeme do žhavého základu v ohništi pro vývin kouře, případně s ní rovnou topíme. Na výběr máme širokou nabídku tvrdých a ovocných dřevěných drtí v několika velikostech balení od 500g sáčků po 30kg pytle.
Obecně jsou doporučována tvrdá dřeva (měkké dřevo je vhodné pouze pro rozehřátí udírny), názory na konkrétní dřeviny se ale mohou mezi jednotlivými odborníky lišit. Doporučuje se dřevo zbavit kůry, u dubu a olše je to nutnost. Na závěr uzení dřevo ovoníme speciálním kouřem z jalovce, jehličí, aromatických bylin či ze švestky. Teplým kouřem to jde rychleji.
V našich domácích udírnách používáme častěji teplý až horký kouř, neboť uzení je vesměs kratochvíle víkendová. Co chceme udit, opět ohřejeme: voda by tentokrát měla mít. Uzení je u nás oblíbenou úpravou masa, sýrů, ryb, klobás a salámů. Vedle vhodné přípravy potravin před uzením, je zcela zásadní vybrat na uzení to správné dřevo.
Uzené potraviny se mohou nevhodně zvoleným dřevem znehodnotit. Pokud si ale vyberete správně, bude z uzeného masa a dalších potravin hotová delikatesa. Ořešák – naprostý král dřev na uzení , silný, kouřový a sladký, jediné možné dřevo na slaninu nebo šunku, možné kombinovat s jabloní nebo javorem Dub – o tom jsme si již psali výše, úžasné by bylo použít dubové dřevo ze sudů, ve kterých zrála whisky, to by byly chutě, o tom si ale můžeme nechat zdát a závidět Američanům! Nejlepší dřevo na uzení Vhodné palivo dodává uzenému masu jeho nezaměnitelné aroma možná ještě více, než to činí různé nálevy, láky a marinády z bylinek. Nejvíce se využívají ovocné dřeviny, krásně vonící a disponující také značnou tvrdostí, která je u pomalého uzení nezbytností.
Vím že na uzení je vhodné vyschlé dřevo ovocných stromů nebo buku či dubu. Ale chci se zeptat zda by se dal použít i akát. Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce. Kusové dřevo se používá na uzení v klasických dřevěných udírnách, ale dá se s ním udit také v zahradních grilech Smoky Fun a Weber. Pro uzení se nejlépe hodí bukové dřevo , případně můžou posloužit také polínka ze švestky, jabloně, třešně a dalších ovocných stromů.
Toto tmavší dřevo je opravdu unikátní pro zauzení šunky, uzení drůbeže či polotvrdých sýrů. Pozor jen na meruňky a broskvoně, které mají vysoký obsah pryskyřice. Břízu lze využít i nedokonale.
Výborný je pro uzení žeber, případně červeného masa. Jánošova klobása, uzení studeným kouřem,Valenta Jan, Prostějov - Duration: 13:49. UZENÍ začíná silně konkurovat grilování. Uzené maso je totiž zdravější, déle vydrží a uzení je celoroční záležitost.
Není to jen letní grilovačka.
Komentáře
Okomentovat